מעסיק חויב בתשלום פיצויים בעקבות פיטורים לא חוקיים

סע"ש 14412-01-23

לאחרונה, בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק פיצוי של כ-90,000 ש"ח לעובד שפוטר לאחר שנעדר מהעבודה במשך תקופה ארוכה בעקבות מחלה. המקרה נגע לעובד ששימש כמנהל מחלקת מזון ומשקאות במלון, שטען כי הוא נפגע בתאונת עבודה כתוצאה מהחלקה על רצפת המטבח. בעקבות התאונה, הוא לא יכל לעבוד למשך שלושה חודשים. כאשר ביקש למלא טופס דיווח לתאונת עבודה, המעסיק טען כי התאונה הומצאה על ידי העובד, דבר שגרם לדחיית תביעתו לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי.

בית הדין קבע כי המעסיק לא הצליח להוכיח את טענותיו בנוגע לפברוק התאונה. המעסיק לא הציג ראיות תומכות כגון תיעוד מצלמות ועדויות עובדים, דבר שמוביל לכך שלא ניתן היה לקבל את עמדת המעסיק. בית הדין הדגיש את חובת המעסיק להעניק לעובד ימי מחלה, גם אם התאונה לא הוכרה כתאונת עבודה, ולקבל את אישורי המחלה הרפואיים.

בנוגע להמשך העסקתו של העובד, בית הדין ציין כי לאחר שהעובד שלח אישור מרופא תעסוקתי שמצבו הרפואי מאפשר לו לחזור לעבודה, המעסיק הודיע לו על פיטוריו מבלי לבדוק אפשרות להציב אותו בתפקיד אחר שיתאם את מגבלותיו הרפואיות. בית הדין קבע כי המעסיק לא פעל כראוי בכך שלא בחן את האפשרות הזו, והבהיר כי היה עליו להיעזר ברופא תעסוקתי נוסף ולבדוק אם יש אפשרות אחרת להחזיר את העובד לתפקיד.

הפיצוי שנפסק לעובד כלל, בין היתר: דמי מחלה בסך 30,000 ש"ח, פיצוי בגין הלנת דמי מחלה בסך 5,000 ש"ח, פיצוי על הפרת חובת תום הלב בסך 10,000 ש"ח, פיצויי פיטורים בסך 20,000 ש"ח, פיצוי על פיטורים ללא שימוע בסך 10,000 ש"ח, וכן פיצויים בגין אי הפרשה לפנסיה ולקרן השתלמות בסך 6,300 ש"ח. בנוסף, נפסקו דמי הודעה מוקדמת בסך 7,000 ש"ח, לצד הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 9,000 ש"ח.

לסיכום, פסק הדין מצביע על החשיבות הרבה של שמירה על זכויות העובדים, במיוחד בתהליכי פיטורין. המעסיקים נדרשים לפעול בשקיפות ולהציג ראיות תומכות בתהליך, וכן עליהם לבדוק בכובד ראש אם יש מקום להציע לעובדים תפקידים חלופיים כאשר הם נמצאים במצב רפואי שמונע מהם להמשיך בעבודתן הקודמת.